Een dry rub is eigenlijk niets meer dan een mengsel van gedroogde kruiden en specerijen dat is gemaakt om op rauw vlees-vis te worden gewreven voordat het wordt gekookt-gebakken.Het vlees kan enige tijd in de specerij liggen om te marineren, zodat de smaken in het vlees kan trekken, of het kan direct worden gekookt-gebakken nadat het is bedekt met de rub.De rub vormt een coating-bark op het vlees-vis.Dry rubs zijn vooral populair in keukens van de zuidelijke staten van de US, maar winnen zeker via de barbecue steeds verder terrein.Hieronder drie klassiekers uit de VS
Chicken Rub
100g bruine suiker
60g paprika poeder
7g Zwarte peper
15g zeezout
10g Chilipeper
10g Knoflook granulaat
7g ui poeder
7g Cayenne peper
Steak Rub
6g komijnzaad
7g paprika poeder
2g peterselie
2g korianderzaad
3g Kurkuma
1g ui poeder
Snufje zout
Snufje peper
Snufje cayenne peper
Snufje knoflook granulaat
Pork Rub
30g paprika Poeder
64g chili Poeder
60g Bruine suiker
60g witte suiker
4g gemalen Selderijzaad
4g Zwarte peper
snufje zeezout