De herfst brengt me altijd in de stemming om dit soort dingen te maken; warm, kruidig, zoet, en natuurlijk ook pittig.
Ingrediënten:
Jonagold appeltjes
Rozijnen
Gecondenseerde (kokos)melk
Kaneel
Gemberpoeder
Nootmuskaat
Steranijspoeder
Speculaaskruiden
Maple syrup
Een pepertje naar smaak (bijv. verse Hurrikan met 80.000 SHU)
Bereidingswijze:
Neem een ovenschaaltje en smeer een beetje olie aan de binnenkant. Schil de appels, verwijder het klokhuis en bestrooi ze met kaneel. Zet ze in de ovenschaal en verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
Snipper het pepertje heel fijn en meng dit met een handje rozijnen en een klein scheutje maple syrup. Voeg de specerijen naar smaak toe (bijvoorbeeld 1 tl kaneel, 1/3 tl gemberpoeder, 1/3 tl speculaaskruiden, 1/4 tl steranijs, 1/4 tl nootmuskaat).
Voeg een flinke scheut gecondenseerde (kokos)melk toe en roer alles goed door elkaar tot een bruine smurrie met rozijnen.
Lepel de rozijnen en pepers in de uitgeboorde appels en giet de rest van de smurrie eroverheen. Het mag een beetje overstromen en onderin weglopen, dat zal carameliseren tot een soort toffee, wat erg lekker is.
Zet de appels minimaal 40 minuten in de oven. De baktijd hangt af van hoe stevig je ze wilt houden. Met 1,5 uur worden ze bijna puree-zacht en met 40 minuten hebben ze nog wat bite.
Geniet van deze heerlijke gekarameliseerde pittige appels, gevuld met rozijnen en een scala aan herfstige specerijen!