Christmas cake is een typisch kerst-dessert uit Groot-Brittannië wat volgens traditie weken, soms zelfs maanden, voor kerst gemaakt wordt. Het is een zwaar, rijk, verrukkelijk gerecht op basis van gedroogde vruchten en verrijkt met noten, roomboter, specerijen, en sterke drank. Het is een dure cake qua ingrediënten maar ongeëvenaard in smaak en natuurlijk maak ik er een DPL versie van!
Na het bakken van de cake is het de bedoeling dat je deze inpakt in folie, koel en donker wegzet, en vervolgens elke 10-14 dagen ‘te eten geeft’ met een paar eetlepels sterke drank. De drank geeft niet alleen een geweldige smaak aan de cake die alle andere smaken omhoog haalt, hij zorgt er ook voor dat de cake niet uitdroogt en dat hij goed blijft.
De laatste 2 weken voor kerst zorg je dat je dat je de cake geen drank meer geeft zodat de buitenkant iets opdroogt. Vervolgens ga je hem de week voor kerst bekleden met marmelade, marsepein, en glazuur. De marsepein is optioneel maar glazuurlaag is een must, deze zal er voor zorgen dat er geen lucht meer bij de cake kan komen en dat er niks meer mee gebeurt tot je hem aansnijdt.
Mocht je geen alcohol willen of kunnen gebruiken dan zou je deze cake ook met sterke thee of siroop kunnen maken, de smaak zal dan minder intens zijn en je zal de cake dan in de koelkast moeten bewaren.
Ingrediënten
Groot rond cakeblik (26 cm)
800 gr gedroogde (zuid)vruchten
200 gr noten naar keuze
rasp en sap van 1 sinaasappel (biologisch)
rasp en sap van 1 citroen (biologisch)
200 ml sterke drank naar keuze
4 eieren
250 gr roomboter op kamertemperatuur
150 gr bruine basterdsuiker
“”
2 eetlepels suikerstroop
175 gr gezeefde bloem
100 gr amandelmeel
100 gr amandelschaafsel
½ tl bakpoeder
2 tl speculaaskruiden
1 tl kaneel
½ tl gemalen kruidnagel
1 tl vanille extract
Gedroogde chilipoeder naar smaak
Later heb je nodig:Marsepein (optioneel)Sinaasappelmarmelade (mits je de marsepein gaat gebruiken)Taartglazuur, al dan niet zelfgemaakt
Snijd de grootste stukken gedroogd fruit wat kleiner zodra je geen enorme stukken in je taart gaat krijgen. Zelf gebruikte ik gedroogde kersen, pruimen, vijgen, aronia, abrikoos, dadel, appel, peer, en pecannoten maar je kan helemaal zelf kiezen welke vruchten en noten je het liefste gebruikt. Dat gaat ook op voor de sterke drank. Je kan gebruik maken van sherry, brandewijn, whisky, of rum. Ikzelf ben voor Bacardi Oakheart gegaan.
Neem een grote pan en doe hier de vruchten in. Rasp en pers de citroen en de sinaasappel en voeg de rasp en het sap toe aan de pan. Voeg ook 150 ml van de sterke drank, de 250 gram boter, de suiker, en de stroop toe.
Breng alles op een medium vuur aan de kook en laat het zo’n 5 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur en roer nu de noten erdoor. Laat vervolgens dit alles tenminste 30 minuten afkoelen.
Verhit je oven voor op 150 graden en bekleed het cakeblik met bakpapier of vet deze heel goed in met roomboter.
Neem de schaal met het vruchtenmengsel en voeg hieraan toe de 175 gr gezeefde bloem, de 100 gr amandelmeel, de 100 gr amandelschaafsel, het bakpoeder, alle specerijen, de gedroogde chilipepers, het vanille extract en de 4 eieren.
Roer dit alles heel erg goed door, er mogen geen klonten meel in het mengsel zitten. Het is behoorlijk zwaar dus als je niemand zo gek heb gekregen om het voor je te doen mag je van mij je sportschool-avond overslaan.
Giet dit mengsel in het cakeblik en druk alles goed aan met een spatel. Bak de cake in het midden van de oven in 1,5 a 2 uur gaar. Door het donker fruit, de stroop en de basterdsuiker zal je een behoorlijk donkere cake krijgen, prik dus even met een satéprikker in de cake om te zien of hij echt gaar is.
Mocht je hem er iets te lang in hebben laten zitten dan heb je geluk, door het overgieten met drank gedurende enkele weken maakt het niet uit of de cake iets te droog is geworden, een heel vergevingsgezinde cake dus.
Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen. Als de cake is afgekoeld prik je er aan de bovenkant met een satéprikker flink wat gaatjes in en haal je hem uit het cakeblik. Leg de cake (pas op, hij is heel zwaar!) op een groot stuk vershoudfolie en gebruik een eetlepel om de laatste 50 ml drank over de cake heen te schenken.
Pak de cake nu goed in met vershoudfolie en zet hem donker en koel weg, bijvoorbeeld in een droge kelder of onder een theedoek in een onverwarmde logeerkamer.
Als je het cakeblik kan missen is het verstandig om deze goed schoon te maken, te bekleden met vershoudfolie en de cake er weer in te doen, de cake is dan beter beschermd en zal zijn vorm makkelijker behouden. Als je het blik niet kan of wil missen dan kan je de cake ook gewoon inpakken in vershoudfolie.
Pak je agenda erbij en zorg ervoor dat je opschrijft dat je de cake elke 10-14 dagen 2-4 eetlepels sterke drank geeft tot 2 weken voor kerst. De week voor kerst kan je de cake gaan bekleden en glazuren. Uiteraard post ik dat ook hier.






Zeer bijzondere cake.
Zal zeer gewaardeerd worden door gasten.
💝💝💝💝💝