Een vriendin van mij had een gerecht gezien op YouTube maar zoals vaak zie je een prachtig filmpje voorbij komen zonder recept wat alleen maar frustrerend is, Dus ze had mij gevraagd of ik er eens naar wilde kijken en een recept wilde maken, ik ben een aantal maanden bezig geweest om een goed recept samen te stellen en ik denk dat het gelukt is!
In de tussentijd is dit een van mijn favoriete gerechten geworden en super makkelijk te maken!
Beslag ingredienten:
15 Gram zout
2 Gram witte peper
125 Gram maïzena
375 Gram witte bloem
1 grote ei
410 ml koud water
2 Eetlepels olie
500 gram tot 1 kg Kip in blokjes
Beslag mengen:
Alle ingrediënten op de kip na in een grote kom en mengen tot een gladde massa.
Wanneer je het beslag hebt gemaakt dan kan je kipfilet of kippendijen in stukjes toevoegen en goed mengen!
Dit beslag kan tot ongeveer 1 kg aan kipfilet of kippendijen in stukjes coaten.
Daarna minimaal 1 uur in de koelkast zetten zodat het beslag goed afgekoeld is!
Saus ingredienten:
1 eetlepel olie
10 gram chili peper, indien mogelijk *White Fatalli*
2 teentjes knoflook fijn gehakt
1 theelepel gember
35 gram bruine suiker
35 gram kristal suiker
150ml sinaasappelsap
30 gram sojasaus
60 ml azijn
30 ml water
2 eetlepels maïzena
15ml sesamolie
Saus maken:
De saus maken is niet heel erg moeilijk het zijn 3 simpele stappen!
Stap 1 De olie, gember, knoflook en chili pepers fruiten in een sauspan voor pakweg 1 minuut op een zacht vuurtje.
Stap 2 Na het fruiten de overige ingrediënten op het water, sesamolie en Maizena na toevoegen aan je sauspan en koken tot alle suikers opgelost zijn.
Stap 3 Maizena en water mengen tot een slurrie en beetje bij beetje toevoegen aan de saus totdat deze dik begint te worden en aanvoelt tot een dikke jus,
De saus bevat aardig wat suikers maar de geliefde zoetzuur sauzen bevat altijd veel suikers.
Wanneer beide klaar zijn kun je eindelijk gaan bakken en dat is voor de meeste niet moeilijk, olie op 170º en de blokjes kip uit het beslag vissen en goed gecoat in de olie bakken tot licht goudbruin.
Wanneer alles gebakken is kun je deze crunchy kipblokjes in de saus leggen goed roeren zodat ieder blokje gecoat is met deze heerlijke saus.
Opdienen op een bergje rijst met lenteuitjes en een scheutje sesamolie !
Bon Appetit