Pompoentaart is zoiets waarvoor je bijna uitkijkt naar de herfst, hartig of zoet, mild of spicy; alles is mogelijk. Deze is zoet en spicy en helemaal niet moeilijk te maken! Ingrediënten:
Voor de koekjesbodem:
200 g koekjes naar keuze (bijvoorbeeld bastognekoeken)
100 g zachte roomboter
Voor de vulling:
1 kleine oranje pompoen (gesneden gewicht 500 g)
500 ml volle melk
150 g rietsuiker
2 eieren
1 vanillepeul
1 theelepel gedroogde pepers naar keuze (bijvoorbeeld Aji Pineapple)
Bereidingswijze:
Boen de pompoen schoon, halveer deze, verwijder de pitten met een lepel (bewaar ze eventueel om later te roosteren als snack), en snijd de pompoen in stukjes van ongeveer 2 cm.
Snijd de vanillepeul in de lengte en schraap met een theelepeltje het vanillemerg eruit.
Doe de gesneden pompoen in een pan, strooi de suiker erover, voeg de vanille toe en giet de melk erbij. Zet de pan op middelhoog vuur. Blijf erbij, roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Zodra het mengsel kookt, verlaag je het vuur en laat je het mengsel ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken. Laat het daarna afkoelen en roer elke 10 minuten om velvorming te voorkomen. Voeg de gedroogde chilipoeder toe zodra de hitte grotendeels verdwenen is.
Maak ondertussen de koekjesbodem. Bewaar één koekje voor decoratie en verkruimel de rest in een vijzel of keukenmachine. Meng de kruimels in een beslagkom met de zachte boter. Zet het mengsel 30 minuten in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Druk het koekjesdeeg op de bodem van de vorm met je vingers of een lepel tot een egale bodem. Zet de bodem weer in de vriezer.
Giet het afgekoelde pompoenmengsel op de bevroren koekjesbodem. Bak de taart in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 45 minuten. Prik met een satéprikker in de vulling om te controleren of de taart gaar is.
Zodra de taart klaar is, snijd hem dan zo snel mogelijk los van de randen van de springvorm om scheuren tijdens het afkoelen te voorkomen.
Serveer de taart lauwwarm met een scheutje gecondenseerde (kokos)melk of slagroom. Geniet ervan!